Udstilling Billede Janelytthans

Maleriudstilling | Jane Lytthans & Helle Schjerup Hansen
af Jane Lytthans & Helle Schjerup Hansen

16 marts 2010 - 30 april 2010


Jane Lytthans boede fra 1951 og ti år frem i Nuuk, hvor hun også tog sin realeksamen. Hun har flere gange siden rejst i Grønland og senest i 2008 sammen med veninden og kollegaen Helle Schjerup Hansen. På denne rejse kom sanseindtrykket i centrum og Janes malerier er udtryk for hendes sanseindtryk af Grønland – både fra barndommen, men også fra Grønland i dag. Jane fandt ud af, at den røde farve var et tilbagevendende tema i malerierne, og blev da klar over at den røde farve var centrum i mange af oplevelserne fra barns ben:

”Det gik op for mig, at mit barndoms Grønland var rødt lige fra Ummanaq [skibet], som sejlede mig derop, over Mågehuset (nu Sømandshjemmet) til vores hus på Quassunguaq og provsteboligen, hvor jeg gik i 1. klas-se, og Ilinniarfissuaq, hvor jeg gik indtil jeg skulle i realskolen, eller Pissiniarfik, hvor vi købte det man kunne få, til kirken hvor jeg blev konfirmeret o.s.v. Det var en sanserig tid og den var rød!”

Helle Schjerup Hansen er udannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole i København. Billedet og tegningerne har altid haft en stor interesse, og især arbejdet med oliepastel farver har haft stor betydning for hendes virke. Bag Helles billeder ligger en række rejser rundt omkring i verdenen, og i 2008 bragte dette Helle og Jane Lytthans til Grønland.

Det er frugten fra den tur, vi er glade for at kunne præsentere, her i Det Grønlandske Hus.