Mosaikmysteriet

I september 2015 hang der pludselig en lille mosaik, der forestiller Grønland, på væggen ved siden af porten ind til Det Grønlandske Hus. Vi blev selvfølgelig glade for at få et smukt lille kunstværk, selv om vi godt nok undrede os lidt over, hvem der havde hængt det op.

Men det var først mere end et år senere, det gik op for os, at mosaikken ikke var den eneste, men at der var adskillige små grønlandsmosaikker hængt op over hele København.

Vi efterlyste placeringerne af mosaikkerne i vores nyhedsbrev og på Facebook. På kortet her kan du se de mosaikker, som vi har fundet frem til. Enkelte af dem er fjernet igen, men de fleste hænger der endnu. Under hver ’ballon’ på kortet kan du se et billede af mosaikkens placering (hvis vi har fået et). Hvis du ser en ny mosaik eller tager et billede af én af dem, som vi mangler, så send dem endelig til os på illu@sumut.dk.

Flere medier har interesseret sig for ’mosaikmysteriet’. Blandt andre KNR, TV2 Lorry og Frederiksberg Bladet. Senest i sommeren 2020, hvor TV2 Lorry bragte både en artikel og et kort nyhedsindslag.

I oktober 2017 skete der noget spændende. En brun kuvert blev afleveret i vores postkasse. Den var afleveret personligt af en anonym giver. I kuverten var der et lille USB-stik, hvorpå der var fastklæbet en miniature-udgave af grønlandsmosaikken. På det var der en film med titlen Landic I.

I og med, at filens ejer er angivet som ’Alle’ har vi valgt at offentliggøre filmen her:

Efterfølgende har mosaikkerne haft deres eget liv. Flere er kommet til, og nogle er desværre taget ned. I 2019 arrangerede Det Grønlandske Hus en mosaik-safari, hvor turen gik rundt i København til nogle af de steder, vi vidste der hang en mosaik. Forud for turen havde vi regnet identiteten på kunstneren ud og taget kontakt, og på turen kunne man for første gang høre en gengivelse af nogle af hans tanker med mosaikkerne.

I 2020 dukkede de første mosaikker op uden for København, nemlig på Grønlandsbroen i Odense, i Ilulissat og i Nuuk.

Sommeren 2020 blev kunstneren bag mosaikkerne lidt mere synlig. Han dukkede nemlig op på Instagram under navnet Landic Project. Vi etablerede et samarbejde, der mundede ud i sommerkonkurrences "The Third Place" med en mosaik som hovedgevinst og t-shirts til de øvrige vindere.

I oktober 2021 var Mosaikmysteriet tema for årets Kulturnat i Det Grønlandske Hus. Ud på aftenen dukkede den anonyme kunstner op på Husets tag, hvor han hængte en mosaik op, mens han live streamede eventet ud på sin Instagram-profil. Se film fra Kulturnatten her.

Som led i kulturnatsprogrammet var der fernisering på udstillingen Landic Project. Udstillingen var skabt i samarbejde mellem Det Grønlandske Hus, Martine Lind Krebs og Landic Project. På udstillingen kunne man for første gang opleve en ny film fra kunstnerens hånd med titlen Landic II.

 

Læs her om mosaikkerne i vores nyhedsbreve:

Nyhedsbrev 2. marts 2017

Nyhedsbrev 16. marts 2017

Nyhedsbrev 29. juni 2017

Nyhedsbrev 18. august 2017

Nyhedsbrev 28. september 2017

Nyhedsbrev 19. april 2018

Nyhedsbrev 1. juni 2018

Nyhedsbrev 23. maj 2019

Nyhedsbrev 11. juni 2020

Nyhedsbrev 6. juli 2020

Nyhedsbrev 6. august 2020

Nyhedsbrev 20. august 2020

Nyhedsbrev 3. september 2020

Nyhedsbrev 6. maj 2021

Nyhedsbrev 30. september 2021

Nyhedsbrev 14. oktober 2021

Nyhedsbrev 10. november 2022