Intet Billede Tilgængeligt

Fotoudstilling | Jaap van Zuylen
af Peter van Zuylen

15 november 2002 - 20 december 2002


Udstillingen viser fotografier af Jaap van Zuylen i Ammassalik, Østgrønland, i perioden 1932 -1934.

Den 14. juli 1932 tog den dengang 25-årige Jaap van Zuylen afsted fra København med dampskibet Gertrud Rask, med kurs mod Ammassalik. Med ombord var desuden en halv snes andre unge nederlændere, der tilsammen udgjorde en geofysisk ekspedition. Denne ekspedition, som Jaap van Zuylen var leder af, blev organiseret som led i det Internationale Nordpolår (1932-33) og havde til formål at udføre klimatiske og jordmagnetiske undersøgelser. Etableringen af flyruter over nordpolen medførte et øget behov for viden om det arktiske klima.


Dengang var det blot 50 år siden at Ammassalik var blevet ”opdaget” og befandt sig stadig på begyndelsesstadiet af den danske kolonisering. Der var etableret en handelsstation, en skole og et lille medicindepot.

Ekspeditionsholdet indrettede et af koloniens huse, ”Kastellet”, som laboratorium. En grønlandsk kvinde kom i tjeneste som husholderske. Jaap van Zuylen ansatte en grønlæn-der som sin assistent, som blev oplært i vejrmåling.

Van Zuylen faldt hurtigt til på stedet og havde ingen problemer med at omgås lokalbefolk-ningen. Han lærte østgrønlandsk, fik smag for den grønlandske mad og deltog aktivt i grøn-lændernes liv.
Han havde gode evner i fotografering hvilket resulterede i 250 smukke sort/hvid fotografi-er af landskaber og portrætter, hvoraf denne udstilling viser 20.

Da ekspeditionsdeltagerne skulle rejse hjem, besluttede van Zuylen at blive et år længere i Ammassalik. August 1934 vendte han tilbage til Nederland med skib. Dette blev han eneste besøg i Østgrønland.


Udstillingen vises i perioden 15. november frem til og med den 20. december 2002.