Udstilling Billede Arnoldheim Alfreddequervain

Fotoudstilling: Grønland 1909
af Erik Torm

26 februar 2013 - 12 april 2013


Du vil blive taget med på en videnskabelig ekspedition gennem håndkolorerede fotografi er af Arnold Heim og Alfred de Quervain.

Billederne er taget i forbindelse med to ekspeditioner i 1909 i området omkring Diskobugten og Uummannaq.

Den schweiziske ambassadør Denis Feldmeyer vil åbne udstillingen, og efterfølgende vil udstillingens tilrettelægger Erik Torm fortælle om tilblivelsen af udstillingen.

Tilrettelæggeren af udstillingen, Erik Torm, blev ved et tilfælde bekendt med tre fotografisk veldokumenterede schweiziske ekspeditioner i og omkring Uummannaq. Den ene ekspedition fandt sted i 1912 og de to andre i 1909, og det er de to sidste som du i øjeblikket kan se billeder fra i Udstillingslokalet og Ajamut.

Det er de færreste, som er bekendt med disse ekspeditioner, og det er derfor bemærkelsesværdigt hvor godt fotomateriale der faktisk findes fra ekspeditionerne. Fotografierne er primært taget af den schweiziske geolog Arnold Heim (1882-1965), der deltog på en del af ekspeditionerne, men ligeledes af ekspeditionslederen Alfred de Quervain (1879 – 1927), der var geolog og polarforsker. Som det ses til højre, er fotografierne i farve, til trods for at man i 1909 kun kunne fotografere i sort/hvid. Fotografierne er håndkolorerede i 1912 af Wilhelm Heller i Schweiz og det sjove er, at Heller ikke selv deltog på ekspeditionerne, ligesom han aldrig havde været i Grønland.

Fotografierne stammer fra Den Schweiziske Tekniske Højskole i Zürich og Arktisk Institut i København.
Udstillingen er lavet i samarbejde med Uummannaq Polar Institut (UPI).