Udstilling Billede Keldhansen

Apparsuit
af Keld Hansen

8 oktober 2004 - 12 november 2004


Fredag den 8. oktober 2005 kl. 17:00 åbner en kunstudstilling med værker af multikunstneren Keld Hansen.

Udstillingens primære tema er ”Apparsuit”, som er en række malerier af fuglefjeldet af samme navn beliggende i Upernavik kommune i Nordvestgrønland.

Der er også enkelte akvarelmalerier af forskellige fiskearter samt illustrationer til digtsamlingen ”Kæpheste” af Eske K. Mathiesen.

Med Keld Hansens egne ord, som følger med udstillingen i form af små plancher, udtrykkes således:

”Mine billeder af lomvier er erindringer fra Apparsuit i Upernavik Kommune, hvor jeg for 30 år siden boede tæt ved fuglefjeldet.
Dengang et tilsyneladende uudtømmeligt spisekammer, som dog desværre i dag flere steder er tømt. Der er dog endnu håb for at disse smukke og velsmagende fugle ikke kommer til at lide den samme skæbne, som deres slægtning gejrfuglen, der nu er helt udryddet i Grønland.”

For betragteren af malerierne kan man passende bruge ornitologen Finn Salomonsens udsagn om Apparsuit, som Keld Hansen med sit penselstrøg så rammende beskriver:

”Ord er for fattige til at beskrive dette sceneri, denne overvældende mængde af fugle i deres enorme metropolis, hvis larmen bæres langt ud over havet, som lyden af et brølende vandfald.”

Keld Hansen, f. 1938, er udlært litograf. Han har siden 1964 beskæftiget sig med eskimologi i bredest forstand. Han har udgivet børnebøger med egne illustrationer og har illustreret flere bøger af grønlandske forfattere. Han er redaktør af tidsskriftet Grønland og har ligeledes tidligere været redaktør af det etnografiske tidsskrift Jordens Folk. Tidligere tilknyttet Nationalmuseets Etnografisk Samling. Han har desuden været medforfatter til adskillige fagbøger såsom Gyldendals Grønland, som tegner i tekst og billeder et indgående portræt af landet.

Han har sammenlagt boet i Grønland i 12 år. Siden han som inspektør på Vikingeskibsmuseet i Roskilde gik på pension for et år siden beskæftiger han sig som fuldtidskunstner.

Keld Hansen har tidligere udstillet 6 gange i Nuuk, sidst i Grønlands Kulturhus Katuaq og Sømandshjemmet. Endvidere har han udstillet i Grl. Hjemmestyrets Danmarkskontor, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit.

Udstillingen ”Apparsuit” kan ses frem til 12. november 2004.