Ny undersøgelse belyser unge udsatte grønlændere i København
Selv om mange af dem ønsker at tage en uddannelse eller få et job, er det svært at hjælpe grønlandske unge ud af Københavns udsatte-miljø, hvis først de er havnet der. Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse.
”Ville ellers gerne tage 10. klasse i Danmark. Har forsøgt, men det er svært. Ved ikke rigtig hvad så.”
Sådan siger er 23-årig kvinde, som har medvirket i undersøgelsen Drømmen om et bedre liv i Danmark – en undersøgelse blandt unge grønlændere i Københavns udsatte-miljø.
- Som fagfolk kunne vi konstatere, at målgruppen af udsatte grønlændere er i forandring. Der kommer flere yngre til, og de har en anden adfærd, der gør dem svære at nå. At så mange unge mennesker går i stykker i en så tidlig alder, er en situation vi bliver nødt til at handle på. Men for at kunne hjælpe dem, havde vi brug for mere viden om dem. Derfor har vi valgt at gå sammen i København om at lave denne undersøgelse, siger Mille Schiermacher, som har været koordinator på undersøgelsen og har stået for analysearbejdet.
Bag initiativet til spørgeskemaundersøgelsen står et samarbejdsforum af ca. 50 fagfolk fra både kommunale og NGO-tilbud, der til daglig arbejder med udsatte grønlændere i København. Data er forarbejdet af Det Grønlandske Hus i København.
43 unge har deltaget i undersøgelsen, der er blevet udført som en interviewundersøgelse. De har blandt andet svaret på spørgsmål om deres opvækst i Grønland, mødet med Danmark samt deres håb for fremtiden.
Blandt andet viser undersøgelsen, at 67 procent af de 20-23-årige i undersøgelsen har været i Danmark i tre år eller mere og således allerede i en ung alder har befundet sig længe i udsatte-miljøet.
- En stor del af gruppen opsøger et udsatte-miljø som det første sted i Danmark. Det adskiller sig fra unge udsatte generelt, hvor det for det meste sker som en gradvis proces over lang tid. En anden meget vigtig pointe er, at vi ikke kan få dem løftet ud af udsatte-miljøet igen, når først de er der. Anbefalingerne i undersøgelsen peger også derfor på, at det er altafgørende at sætte ind før de unge introduceres for det miljø, siger Mille Schiermacher.
Rapporten indeholder fire anbefalinger til den fremtidige indsats over for gruppen. De handler om en bedre boligindsats, en uddannelses- og beskæftigelsesindsats, et tættere samarbejde med de grønlandske myndigheder og en yderligere kortlægning af målgruppen.
Størstedelen af de unge i undersøgelsen har ikke noget ønske om at vende tilbage til Grønland, så det er en gruppe, det er nødvendigt at tage ansvar for, da de har tænkt sig at blive i Danmark, understreger Mille Schiermacher.