Foredrag om samisk kultur
I forbindelse med udstillingen TRE fortæller Tomas Colbengtson om samisk kultur og om konsekvenserne af tvangsflytning af nord-samer fra hans hjemstavn Täna i 1920-31.
Billed-foredraget er på svensk. Alle er velkomne.
Tomas Colbengtsons billedsprog udspringer fra hans samiske baggrund. Ved at inddrage den samiske kultur og historie arbejder han bevidst med at stille spørgsmål ved kulturel identitet og erindring.
Tomas udforsker farver, motiver og former, der forbindes med samisk kultur og det nordskandinaviske landskab. Han har en eksperimentel tilgang til de medier og materialer, han anvender. Således har han udviklet en særlig teknik, hvor fotografier og farver indlejres i glas og giver et indtryk af at være blevet indefrosset for eftertiden – som små skulpturelle tidskapsler.
Fotografier er ofte udgangspunktet for Tomas’ kunst. Nogle tager han selv, andre finder han i arkiver med gamle billeder af såvel fremtrædende historiske personer som af helt anonyme. De udstillede værker rummer elementer fra forskellige arktiske kulturer; den samiske, den canadisk inuitiske og den grønlandske.
”Det samiske folk strækker sig over de nordligste egne af Norge, Sverige, Finland og Rusland. Det føles naturligt for mig at føre blikket videre rundt i den arktiske cirkel i mine undersøgelser af og refleksioner over de historiske og kulturelle fællestræk, der binder disse allernordligst liggende egne sammen.” - Tomas Colbengtson.
Tomas Colbengtson er kunstner og lektor på Grafik- og Serigrafi på Konstfack (Sveriges største kunst- og designskole) i Stockholm. Han er medlem af SDS/ Sami Artist Union.