Foredrag: Maria Kreutzmann
De farlige og farverige væsner fra fjeldene
Kan man løbe fra en fjeldgænger? Er en tupilak mere end bare instagram-værdig vindueskarm-pynt? Er et spøgelse altid farligt? Og kan historier om lampeslukningsleg virkelig være et pædagogisk redskab?
I takt med at Grønland og Arktis har fået en større plads på verdenskortet, stiger interessen for Rigsfællesskabet, og formidlingen af de grønlandske mytevæsener er en smagsprøve på noget af alt det der kan opleves på/i Verdens største ø. Mange af de grønlandske mytefigurer har over tid måtte gå igennem en stor forandring for at tilpasse sig et moderne Grønland, der netop nu er ved at genfinde sig selv.
Maria vil snakke om sin egen baggrund og hvor interessen for monstre begyndte, om bøgerne “Bestiarium Groenlandica” og “Mythical Monsters of Greenlands” tilblivelse, og hvordan man egentligt fanger monstre i det moderne Grønland - og hvorfor et godt gys er essentielt i de lange vintermåneder i Arktis! Hun vil fortælle om de mest berømte af de grønlandske mytevæsener som Havets Moder, Fjeldgængeren, Solen og Månen og mange andre, og om hvordan tupilakken gik fra frygtet hævn-monster til fabelagtig merchandise.
Mytevæsnerne er en aperitif til grønlandsk kultur og historie, og foredragets mål er at skabe interesse for Grønland og skærpe lysten til at vide meget mere.
Maria Kreutzmann er forfatter, illustrator, monsterjæger og foredragsholder, og er født og opvokset i Grønland, hvor hun igennem hele livet blevet skræmt og underholdt af fortællinger om de grønlandske mytefigurer. Hun er i dag bosiddende i Nuuk, hvor hun arbejder med illustration og kulturformidling.