Kom med til bogreception på Søren Peder Sørensens nye bog "Røde Børge - en dansk skolelærers skæbne i efterkrigstidens Grønland"
Om bogen
Danske Børge Poulsen var lærer i Grønland efter Anden Verdenskrig. Her hjælp han kulminearbejderne med at organisere sig. ‘Røde Børge’ fortæller dokumentarisk og gennem hidtil ukendt kildemateriale den dramatiske historie om skolelæreren, der ændrede Grønlands historie.
Børge Poulsen (1920-1995) var tidligere modstandsmand – og han blev en af de første lærere, der efter Anden Verdenskrig blev sendt til Grønland for at undervise børn i dansk. Han faldt pladask for landet og det grønlandske samfund, og han tog initiativ til den første arbejdersammenslutning i landet nogensinde.
Han opfordrede arbejderne i kulminebyen Qullissat til faglig bevidsthed, at vise sammenhold og at stå fast på deres krav, og de opnåede derved historiske resultater ved en dramatisk lønforhandling med den danske stat i august 1947.
Men prisen var høj. For Børge Poulsen endte det med bortvisning, arbejdsløshed og mange års udelukkelse fra det land, han elskede højt. Officielt var der tale om samarbejdsproblemer, men i dag ved vi, at Grønlands Styrelse holdt øje med ham, og at han blev sat i forbindelse med den første kommunistiske aktivitet i Grønland.
Men var Børge Poulsen den farlige kommunist, man gjorde ham til, eller var han ’blot’ en idealist og ildsjæl, der satte kampen for ligestilling mellem danskere og grønlændere højere end personlige hensyn? Hele historien bliver fortalt i ’Røde Børge’.
Det er en bog til alle, der interesserer sig for Danmark og Grønland i efterkrigstiden, for samarbejdet mellem de to lande, for kommunistforskrækkelsen og til alle dem, der er vilde med medrivende og dramatiske historier fra den virkelige verden.