Ditte Kolbæk Some

Bogforedrag: Mod og mandshjerte ved Ditte Kolbæk

17 september 2024


kl 17:00 - 19:00
Løvstræde 6
Er der entre?: Nej

Foredraget tager udgangspunkt i Ditte Kolbæks bog Mod og mandshjerte, som er den utrolige fortælling om hendes morfar C. H. Jørgensen, der kom til at betyde alverden for tusindvis af mennesker. Hans dagbøger fra Alabama-ekspeditionen fylder halvdelen af bogen, og de har ikke tidligere været udgivet. 

Hellere komme galt af sted end slet ikke at komme af sted kunne være min morfars, C.H. Jørgensens, valgsprog, forklarer Ditte. Han deltog i Alabama-ekspeditionen, der gik til Nordøstgrønland i 1909-1910. Hvad gør man, når skibet forliser, og man er fuldstændig isoleret? Hvordan udholder man usikkerheden og smerterne, når frosten har fortæret fire tæer, så benpiberne stikker ud? Ekspeditionen har vagt interesse med Netflix filmen ”Against the Ice” fra 2022 med Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen. Filmen er baseret på Mikkelsens dagbøger, som Gyldendal samtidig udgav med titlen ”Farlig tomandsfærd”.

En anden side af historien er min morfars. Han er den eneste, der har beskrevet Alabamas forlis, for Mikkelsen var på rejse nordpå, da skibet sprang læk.

En kort beskrivelse af bogen

Alabama-ekspeditionen ændrede hans liv. Han så det som sin opgave at hjælpe folk, der var i knibe. Han kastede sig ind i store begivenheder, som i dag er historiske: redningen af over 7000 sønderjyske krigsfanger efter Første Verdenskrig, etableringen af Krigsinvalidenævnet, som skaffede økonomisk støtte til krigsinvaliderne, oprettelsen af krigsinvalideskolen i Sønderborg – ergoterapiens vugge i Danmark. Og sådan blev han ved til han var 80 år gammel. Som han prægede sin samtid, prægede tiden også ham. Han måtte ikke gifte sig med sin elskede Dagny, og da han endelig blev gift som fyrreårig, kneb det med at få børn.

Mod og Mandshjerte er en slags erindringsbog, hvor Ditte er gået til kilderne, nemlig sin morfars dagbøger, rapporter, Rigsarkivet, personlige breve og fotos. Desuden har husholdningsregnskaberne fra 1915-1962 været en guldgrube af information. Alt det faktuelle er så korrekt, som det fremgår af kilderne, mens mange af C.H. Jørgensens tanker og overvejelser er formuleret ud fra private breve og fotos – og min fantasi. Bogen er faktuel, men det er ikke en fagbog. Den handler også om C.H. Jørgensens familieliv - om ulykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed, barnløshed og stærke bånd til brødre og søstre. Bogen er rigt illustreret med samtidige fotos.

Efter foredraget får I mulighed for at købe og få signeret bogen.

Deltagelse kræver ingen tilmelding og det er gratis at deltage.