Udstilling Billede Qullissat

Minebyen K’utdligssat 1924-1972
af Foreningen Qutdligssats Venner & Kalaallit Illuutaat | Det Grønlandske Hus København

23 oktober 2002 - 13 november 2002


Den 1. oktober 2002 var 30-årsdagen for den endelige nedlæggelse af kulminebyen Qutdligssat på Disko-øen på den grønlandske vestkyst.
- og dermed de sidste indbyggeres tragiske afrejse fra deres by.

Fra en yderst beskeden start i 1924 med 18 indbyggere, alle beskæftiget ved kulminen, voksede byens indbyggertal støt i de følgende år og i takt med den stigende efterspørgsel på kul i Grønland, til man i 1966 toppede med et indbyggertal på ca. 1.400, og da som Grønlands 6. største by.

En politisk beslutning, truffet i 1966, om at staten ikke længere og fortsat kunne yde driftstilskud til opretholdelse af en kulproduktion, som efterhånden var ved at blive ”udkonkurreret” af den billigere olie, indebar ikke alene lukning af selve minen men også af de mange tilknyttede værksteder inkl. Elværk og udskibning samt telegrafstation, sygehus, skole og butikker - altså hele byens eksistensgrundlag, og en langsom affolkning påbegyndte.

Efter individuel vurdering købte og overtog staten de mange private huse i Qutdligssat, og efter lukningen i 1972 blev tilbageværende bygninger, anlæg og materiel sat til samlet salg - og solgt til højestbydende for kr. 65.000,-!

Aftale om bolig og arbejde i de respektive tilflytterkommuner var i store træk truffet, men holdt desværre ikke i mange tilfælde, viste det sig efterfølgende, og ikke alle Qutdligssats tidligere indbyggere er det gået lige godt efter den ufrivillige flytning.

Qutdligssat ”lever” dog stadig, idet byen hver sommer invaderes af mange tidligere beboere, som også sørger for vedligeholdelse af mange af de gamle bygninger bl.a. med tilskud fra Qutdligssat-foreninger rundt om i Grønland og i Danmark, hvor der både er en forening i Jylland og i København.